Java Dersleri: Methodlar

Merhaba arkadaşlar, bugün sizinle java’da metodlar konusuna giriş yapacağız. Metodlar 2’ye ayrılır. Bunlar Değer döndüren ve Döndürmeyen metodlardır. Java’nın C# gibi PHP gibi diğer popüler dillerden belirgin bir farkı ise fonksiyonların olmayışıdır. Java’da Fonksiyonların yerini metodlar almaktadır.

Değer Döndürmeyen(Void) Metodlar

Bu metodlar, metod içinde yapılan işlemler sonucu herhangi bir değer return ifadesi ile değer döndürmediği zaman kullanılır. Bu metodlar yapısı aşağıdaki gibidir.

static void MetodAdi()
{
     // Yapılacak işlemler 
}

main(String [] args)
{
     MetodAdi();
}

Bu metodun kullanılacağı zaman çağrılması gerekmektedir.

Değer Döndüren Metodlar

Bu metodlar yapılacak olan işlemlerin sonunda return ifadesi ile değer döndüreceği zaman kullanılır. Bu metodlar çağrılacağı zaman Operatörler dersinde gördüğümüz atama Operatörünün sağında kullanılır. Bu metodlarda void yerine değer döndürecek nesnenin tipi yazılır, int,double,string,boolean vs…

static double topla(Double s1,Double s2)
{
return s1+s2;
}

main(String [] args)
{
    Double toplamiAl = topla(5,8);
}

Parametre Nedir?

Parametre, metodlar içerisinde kullanmak istediğimiz değişkenlere referans etmesi yani onların yerini tutması için belirlediğimiz yapılardır. Örneğin değer döndüren metod örneğimizde 2 adet double tipli parametre vardır ve bu metod çağrılacağı zaman bu parametreler yerine kullanılacak değişkenler yerleştirilir.

Size bir de iyi haberim var. Bu konuyla beraber Java’ya giriş dersimizi bitirdik ve gelecek dersimizden itibaren Nesne Tabanlı Programlama derslerine giriş yapacağız. İşlediğimiz konularla ilgili bol bol örnek yapmayı unutmayın.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *