90’larda Çocuk Olmak

Çocuk olmak özeldir. Hayallerinin dünyayı saracağı kadar büyük olduğu yıllardır.
Her ne kadar günümüz çocukları sanal alemle biraz fazla içli dışlı olsalar da doksanlarda durum bundan biraz farklıydı.
Yazımızın konusu da bu zaten. Doksanlarda çocuk olmak. Hiç şüphesiz doksanlarda çocuk olanların aşina olacağı birçok olgu var. Eğer doksanlarda doğduysanız Galatasarayın Uefa kupası şampiyonluğuna en samimi duygularla en samimi duygularla tanıklık etmiş bir çocuksunuz. Aynı zamanda 17 ağustos depreminin yıkımına da…

1) Casio F91W-1

90’larda yaşamış birçok çocuk, mutlaka bu saate sahip bir sınıf arkadaşına sahip olmuştur. Sınıfta zenginliğin simgelerindendi.
O zamanın bir bakıma akıllı saati olan bu saat, ışıklıydı ve kronometre özelliği vardı. Saat dışında haftanın hangi gününde falan olduğunu da gösteriyordu.


2) Fifa 98

Bilgisayar Derslerinin yegane eğlencesiydi bu oyun. 2 farklı modu da efsaneydi denilebilir ama ben hep salon futbolunu tercih ederdim.
Fifa’nın şu gün bile yaptığı hatanın habercisidir bu oyun. Gol olduğunda kaleye giren top bir anda dışarıda belirirdi.
Tüm futbolcuların tiplerinin aynı olması da cabası.

3) Şans Kapıyı Çalınca
Biri adrenalin mi dedi? 16 Şampanya bardağının üstünde sekmesi gereken bir pinpon topu ve bingo. Ya son top öncesi sekmez de düşerse top?
İşte risk budur. Kalbin küt küt attığı bu dakikalarda, yarışmacının ailesinin gözündeki o samimi heyecan Türk milleti tarafından da paylaşılırdı.

4) Ruhsar
Ruhuna sağlık ruhsarcığım. Her eve lazım böyle bir hayalet. Yeri geldiğinde iş bulur yeri geldiğinde eş. Devrimci önder bey,
kanka müfit, pinti gazanfer bey ve saf reyhan. Soyu 4.Mahmuta kadar dayanan Menkıbe hanımı saymıyorum bile.
100’den fazla bölüm boyunca 90’lı çocukları eğlendiren bu dizinin jenerik müziği hala doksanlı çocukların çoğu tarafından ezbere bilinir.

5) Playstation 1
1994 yılında Sony firması tarafından piyasaya sürülen bu konsol 80’li yılların efsanesi Atari firmasının pabucunu dama atmış
ve birçok efsane oyunuyla çocuklarımızın hafızasına kazınmıştır. Bunlardan en bilinenlerinden biri de Crash Bash’tır.

6) Boncuklu Tabanca
Sağlam psikopa işiydi bu tabancalar. O boncuklardan birisi vücudumuzda herhangi bir yere isabet etse anında morartırdı.
Mahallede büyük tehditti. Poşet poşet renkli boncukları toplar cephane yapardık. Hele ki kurtlar vadisi başlar başlamaz daha da arttı
bunun popüleritesi 90’lı yıllarda doğmuş çocuklar için.

7) Çatapat
Ne amaçsız bir eğlenceydi ama. Mahalleden geçen biri kendini Irak savaşında hissedebilirdi. Çatapatı al, kibriti çak ve buuum.
Amaçsız olduğu kadar da güzeldi ama. Çocuklar en çok adrenaline ihtiyaç duyar bunu da tüm gün kullanacağı enerjiye çevirir.
Çatapat bizim jenerasyonumuz için unutulmaz bir adrenalin kaynağıydı.

8) Pokemon
Ve tabi ki demek istiyorum çünkü pokemon unutulmazdı. Efsaneydi. Pikachuuuu seni seçiyorum. Bizim çocukları sabah o kadar erken saatte
Kahvaltı uyandırabilirdi ne de ödevler. O uyandırma gücü pokemon’un ta kendisiydi.

9) Uefa Kupası
Tarih 17 Mayıs 2000’i gösterdiğinde Türkiye’de Uefa kupasını ilk defa bir Türk kulübü kaldıracaktı ve ilk defa bir çocuk nesil de buna tanıklık edecekti. 

10) Ahmet Mete Işıkara
Şimdikiler tanımaz Ahmet Mete Işıkara’yı. Deprem dede… Hadi canım depremin de dedesi mi olurmuş? demeyin sakın. Olur. 17 Ağustos depremi sonrasında Türkiye’yi ekranlara kitleyen bu amca Türkiye’ye Jeofizik bilimi ve Deprem hakkında çok ciddi bilgiler vermişti. Bunun mükafatı olarakta Yüce magazin tarafından yılın en Seksi erkeği seçilmişti.

11) Sanal Bebekler
Bu bebeklerden bir tane bende bir tane ablamda vardı. İtinayla ölümüne sebebiyet verdiğim bu oyuncak içindeki bebeler, bana ne kadar kin beslese az.

12) Fox Kids
Bir çizgi film mi dedi? Andy’nin nesi var, Afacan Louie, Çılgın korsan jack, neden neden ailesi, X-men, 402 nolu sınıf ve daha niceleri. Efsanevi tüm bu çizgi filmleri içinde barındıran destansı kanal 90 jenerasyonunun okula gitmeden önce ve de döndükten sonra direkt olarak zapladığı bir yerdi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *