Beatles ve Futbol Şehri : Liverpool

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda Liverpool şehrine yapmış olduğum seyahatimden bahsedeceğim. Öncelikle Avrupa’nın en çok yolcu taşıyan havayolu Ryanair ile yaptığım anormal ucuz yolculuk sonunda 35 dakika içerisinde Liverpool John Lennon havaalanına iniş yaptım.

Liverpool John Lennon Airport

Liverpool şehrine avrupa ve dünya’da birçok ülke’nin havalimanından direkt uçuş var. Bodrum ve Dalaman’dan da yaz dönemi boyunca uçuş olan bir havalimanı. İşin garip kısmı hava trafiğini göre oldukça küçük. Google üzerinde yapılan kullanıcı yorumlarını da incelerseniz yapılan her iki yorumdan birinin havalimanın küçüklüğü ile ilgili olduğu görülebilir.

Anfield

Buradan sonra ilk durağım, Liverpool FC Kulübünün ve Dünyanın en meşhur stadlarından biri olan Anfield’a gittim. Stadyum’un bahçesi mi dersiniz çevresi mi dersiniz oldukça büyüktü. İçerisinde devasa bir store da bulunuyor. Ayrıca Dünyaca ünlü kop tribününü de görme şansım oldu. Bu tribünün Liverpool ve ingiltere için hatta avrupa için önemi, çarşının Türkiye için önemiyle aynı.

Anfield
Dünyaca ünlü Kop Tribünü

Goodison Park

Buradan sonraki ilk durağım goodison park oldu. Garip olan şey ise şu. Büyük bir park düşünün. Parkın bir ucu Anfield ve diğer ucu goodison park. Parkın tam ortasında ikisini de görebiliyorsunuz. Ancak şunu belirtmeliyim ki Goodison park, Anfield’ın yanında oldukça sınıfta kalıyor. Onlar da bunu düşünmüş olmalı ki yeni stadyum inşa ediyorlar.

Goodison Park stadyumunun Stanley Park’tan görünümü
Goodison Park

Denizcilik ve Kölelik Müzeleri

Bu iki müzenin aslında aynı binada bulunmasının bir nedeni var. Liverpool şehri yüzlerce yıl boyunca Büyük Britanya’nın denizcilik ve tersane merkezi oldu. İşte bu nedenledir ki Avrupa’ya köle getiren gemiler hep Liverpool’dan hareket etti. Denizcilik müzesinde Titanic’ten 2.Dünya savaşına bir çok olayla ilgili içerik bulmak mümkündü. Bu müzede özellikle İngiltere’nin Nazi Almanya’sı ile Atlantik okyanusunda 5 yıl kadar süren donanma savaşıyla ilgili içerikler oldukça etkileyiciydi. Yine aynı şekilde kölelik müzesinde insanlığı, birliği, beraberliği ve farklılıkların birlikte güzelliğini anlatmak için tamamiyle farklı parçalardan ortaya çıkarılan bir eser, beni benden aldı.

Beatle of Atlantic
Özgürlük Heykeli

The Beatles Story

Hatırladığım kadarıyla 20 pound gibi bir giriş ücreti vardı ama öğrenci Irlanda’da olmamın verdiği bir avantajla 13 pound ödeyerek girmiştim. Yine olsa yine girerim. Beatles’ın temellerinin atıldığı okul servisi, ilk yurtdışı turnesi, Çıktıkları meşhur Cavern Club ve yürüdükleri zebra yolunun hikayesine kadar muhteşem bilgiler, görseller ve inanılmaz bir tecrübe.

Cavern Club
John Lennon’ın gözlüklerinden biri

Pier Head ve Albert Limanı

Muhteşem bir deniz havası almak için Albert limanına gittim ve burada Beatles heykeli ve pier head gibi yapıları gözlemledim.

Beatles Heykeli
Pier Head
Pier Head
Albert Dock
Albert Dock
Albert Dock
Rıhtımda anahtarlar

Liverpool Müzesi

Kalan zamanımızda pier head bölgesinde bulunan Liverpool müzesini ziyaret ettim ve eski kimliklerden sigara sarma kağıtlarına kadar çok ilginç şeyleri görme şansı elde ettim.

Kimlik kartı
Kibrit
O meşhur yatak
John Lennon’ın NYC Tişörtü

Liverpool Katedrali

Son olarak tarihi Liverpool katedralini ziyaret ettim ve havalimanına dönüş yaptım. Bir sonraki gezi yazımda Edinburgh’da yaşadıklarımdan bahsedeceğim.

Liverpool Katedrali
Liverpool Katedrali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *