Titanic Şehri Belfast Gezisi

Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizinle Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’a yaptığım 2 günlük gezi notlarımı paylaşacağım. Öncelikle bir noktayı açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Bahsettiğimiz Kuzey İrlanda, İrlanda Cumhuriyetinden tamamen farklı bir devlet. Benim bulunduğum ve başkenti Dublin olan İrlanda Cumhuriyeti, İngiltere’den ve Birleşik Krallıktan bağımsız anadili Ingilizce olan bir devlet. Kuzey İrlanda ise Bağımsız İrlanda Cumhuriyetiyle aynı ada üzerinde ancak Birleşik Krallığı oluşturan 4 devletten biri(Kuzey İrlanda, İngiltere, Galler ve İskoçya).

İrlanda Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda ve Diğer Devletleri Anlamak İçin

Kuzey İrlanda ve Belfast denince akla birçok şey gelir tabi ki en önemlileri meşhur Titanic gemisi ve Game of Thrones dizisidir. Meşhur Titanic gemisi Belfast Tersanesinde inşa edilmiştir. Ayrıca Game of Thrones dizisinin de birçok önemli sahnesi ve lokasyonu (Kral Yolu, Kışyarı gibi) yine Kuzey İrlanda’da bulunmaktadır. Bu yazımda bu lokasyonlarla ilgili bir veri bulunmayacak ve o konuda ayrı bir yazı derleyeceğim. İsterseniz şimdi gezip gördüğümüz yerleri aktarmaya başlayalım.

1) Botanic Garden ve Ulster Museum

Aslında birini ziyaret etseniz diğerini ziyaret etmeniz de gittikçe kolaylaşacak. Çünkü Ulster Museum, botanik bahçenin içinde bulunuyor. Ve bu harika bahçede vakit harcamak, hava sıcaksa dondurma arabasından alacağınız dondurmanızı yemek ve çimenlerde dinlenmek. İşte günün yorgunluğunu alıyor. Size sabahtan Ulster müzesine gitmenizi ve öğlen müze gezinizi sonlandırdığınızda yorgunluğunuzu botanik bahçede atmanızı öneririm. Ayrıca ulster müzesinde hayvan iskeletlerinden mumyalara, kitle iletişim araçlarından periyodik tablolara çok farklı sanayi elemanlarını bulabiliriz. Ayrıca bir Game of Thrones sergisi mevcut.

Botanic Garden
Game of Thrones Galerisinden
Ulster Museum

2) City Hall

City hall da günün yorgunluğunu atabileceğiniz veya güneşlenebileceğiniz bir bahçeye sahip. Ayrıca City Hall, bir müzedir ve gezebilirsiniz ben daha önce Ulster müzesini gezdiğimden ve Titanic müzesini de gezeceğimden dolayı burada çok fazla vakit harcamadım.

Belfast City Hall

3) Titanic Müzesi

Tarihi titanic gemisinin Belfast tersanesinde inşa edildildiğini daha önce söylemiştik. Tersaneye çok yakın bir konumda bulunan müze’de gemide bulunan 1.sınıf, 2.sınıf ve 3.sınıf kamara örneklerini, gemi ile amerikan sahil güvenlik arasındaki son telsiz görüşmelerini, gemi tanıtım filmini ve daha nice ilginç şeyi görmek mümkündür. Şunu söylemeliyim ki 2.sınıf ve 3.sınıf kamaralar arasında neredeyse hiç fark yok ve fare deliği kadar. 1.sınıf kamaralar ise müthiş bir evden farksız. Kısacası Gemide Zengin Fakir ayrımının korkunç olduğunu ve orta halli kavramının çok bulunmadığını söylersek hiç abartmış olmayız. Aşağıda çok daha net görebilirsiniz. Kesinlikle gidilmesini önereceğim bir müze.

Birinci Sınıf Kamara
İkinci Sınıf Ranzalı Kamara
Üçüncü Sınıf Ranzalı Kamara
Titanic

4) Barış Duvarı

Belfast’ta 90’ların en sıkıntılı dönemlerinde Katolik Protestan savaşlarının zirvede olduğu hergün birinin öldürüldüğü ve bir yerin bombalandığı bir dönemde…

Son çare olarak bir mahalleyi katolik ve protestan taraflarının tam arasından koca bir duvarla ayırmak… Bugün o duvarın boyu 34 km’yi aşıyor ve barış sağlanmış gibi duruyor. En azından Meşhur IRA eğlemleri son buldu.

Barış Duvarı

5) Şehir Merkezi

Birçok gezilecek lokasyona gittik. Ve kalan zamanımızda da şehir merkezini gezerek 2 günlük gezimizi noktaladık. Belfast’tan Dublin’e dönüşümüzü geldiğimizdeki gibi trenle yaptık. Sonraki gezi yazılarımızda görüşmek üzere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *